En handsmidd kniv tillverkad från grunden är ett unikt föremål som med rätt skötsel och omsorg kan hålla en livstid. Smidesbearbetat stål är hållbart, håller eggen och är lätt att slipa/bryna vid behov.
Smidesbearbetningen förändrar den molekylära strukten i stålet. Förenklat kan man säga att stålets struktur innan bearbetning består av runda ringar som sitter ihop med varandra i kanterna. Efter smidesbearbetningen har strukturen förändrats så ringarna mer liknar riskorn. Denna smidda struktur bidrar till ett mer flexibelt och hållbart knivblad.
Samtliga knivar är tillverkade i kolstål. Främst används fjäderstål som SIS1770. För mönstervällning används även nickelstål 15n20.
Vi tillverkar även knivar av återvunna material som t.ex. hovraspar och lastbilsfjädrar. Om en kniv är smidd i återvunna material specificeras detta i beskrivningen.
Se skötselråd för knivblad längre ner.
Nej. Rostfritt stål är komplicerat att smida, och endast de bästa moderna rostfria stål håller eggen lika bra som kolstål efter härdning och anlöpning.
Knivblad som är tillverkade i kolstål kommer att rosta om de utsätts för fukt under en längre tid. Torka därför alltid kniven torr när du har diskat den. Om du vill vara säker på att helt och hållet motverka rost så går det bra att ta lite matolja eller annan luktfri vegetabilisk olja på ett papper och stryka ett tunt lager över metalldelarna.
Knivbladet kommer få en naturlig färg (så kallad etsning) av syrorna i maten du skär.
Då samtliga blad är tillverkade i kolstål kommer de rosta om de utsätts för fukt under en längre tid. Torka alltid av kniven så den blir torr efter användning. Ta gärna lite matolja eller annan luktfri vegetabilisk olja på ett papper och stryk ett tunt lager över bladet.
Skaft i epoxy är skötselfria. Om din kniv har skaft i trä går det bra att doppa skaftet i en av blandning kokt linolja och balsamterpentin (ca 60/40). Det går även bra att använda andra träoljor - fråga gärna din återförsäljare vad som passar till träslaget i ditt knivskaft.
Se även skötsel av knivslida nedan.
Jag rekommenderar EFFAX läderbalsam för fuktskydd och behandling av läderknivslidor. Stryk på ett tunt lager ett par gånger om året. Låt torka in och putsa sedan lätt med en handduk för att få tillbaka lystern. Läder kan dra åt sig fukt och tappa sin blanka lyster - putsa/torka då bara av ytan med en handduk så kommer lystern tillbaka.
Ja. Samtliga delar: Blad, skaft och knivslida är tillverkade av mig.
Jag är öppen för de flesta projekt inom bruksknivar. Det jag inte brukar ta mig an är fantasy/rollspel och så kallade "artknives". Hör gärna av dig till mig så kan vi diskutera din idé!
Handgjorda produkter blir aldrig exakt likadana - men jag kan absolut efterlikna den tidigare kniven så nära det går. Hör gärna av dig med en förfrågan!
Det händer då och då. Problemet med konstsmide är att slutpriset på produkten ofta blir relativt dyrt om man räknar timpenningen och tidsåtgång på projektet. Kontakta mig gärna så kan vi diskutera vad det är ni är intresserade av samt ta fram ett prisförslag.
Jag samarbetar med Almunge smide som erbjuder knivkurser och olika kurser inom smide/hovslageri. Skicka en förfrågan till mig för mer info eller surfa in på www.almungesmide.se. Välkommen!